יום ראשון, 15 באוגוסט 2010

10 מיתוסים נפוצים על אקנה

dreamstime_10254069

בעיית העור הנפוצה ביותר היא האקנה. אקנה הוא נגעי עור המופיעים באזורים עתירי בלוטות חלב כגון הפנים, החזה והגב. קיימים סוגים שונים של פצעי אקנה, החל מקומודונים בעלי ראשים שחורים ולבנים, דרך פצעים מודלקים ומוגלתיים וכלה באבצסים מתחת לעור. יותר מ- 80% מהמתבגרים סובלים מאקנה בדרגות חומרה שונות ולמרות המודעות הגדלה לבעיה, עדיין קיימים מיתוסים ואמונות המונעים טיפול יעיל בבעיה ואף מחמירים אותה. ד"ר אבנר שמר, רופא עור בכיר במחלקת העור בבית החולים שיבא, בתל השומר, מפריך ומאושש מיתוסים נפוצים:

אקנה יכול להופיע רק בגיל ההתבגרות - לא נכון
דעה רווחת שבגיל מבוגר לא ייתכנו פצעי בגרות, זהו מיתוס נפוץ ומוטעה. האקנה הקלאסי הוא אכן בגיל ההתבגרות (גילאי 12-18), אך בקרב 5-10 אחוז מכלל הסובלים מאקנה, הוא מופיע לאחר גיל 35. קיימים מקרים בהם האקנה מתפרץ אחרי גיל 40, בין אם מדובר בהופעה ראשונה למחלה או בתהליך המשך של גיל ההתבגרות שחלף והופיע שוב. המונח הישראלי "פצעי בגרות" שאינו התרגום המילולי של המונח הרפואי acne vulgaris (חטטת נפוצה), אכן מטעה לחשוב שהמחלה פוקדת רק בגיל ההתבגרות.

פצעונים הם תוצאה של תורשה – נכון
אם אחד מהורי הילד סבל מאקנה קיימת סבירות גבוהה שהאקנה יופיע גם אצל הילד. בהתאם, אם לאף אחד מההורים לא היה אקנה, קיימת סבירות נמוכה שלילד יהיה אקנה.

יחסי מין מסייעים למצב עור הפנים - לא נכון
מיתוס זה נפוץ משום שנגעי האקנה מופיעים, ברוב המקרים, בתקופת גיל ההתבגרות, הגיל שבו מתחילים לקיים יחסי מין. עם זאת, לא קיים קשר בין קיום יחסי מין לבין התפתחותם או אי-התפתחותם של נגעי אקנה, המכונים גם "פצעי בגרות", ולא מדובר בדרך לטיפול בהם.

חשיפת הפצעונים לשמש משאירה כתם – נכון
כ-20 אחוז מהמטופלים מדווחים על החרפת האקנה בעת הזעה וחשיפה לחום. עם זאת, חלק קטן מדווחים על הקלה לאחר חשיפה לשמש. אמנם חשיפה מבוקרת לקרינת השמש מיטיבה במרבית המקרים, אך אם קיימים פצעונים דלקתיים וישנה נטייה גנטית לעור שחום, שהייה בשמש עלולה להגביר את הסיכוי שהאקנה ישאיר כתמים כהים על העור. בקרב בעלי פצעים עם מוגלה, שיזוף במקום בו הפצע התרפא עלול להשאיר כתמי פיגמנטציה. במקרים מסוג זה, ניתן להשתמש בתכשירים כגון סקינודרם, המכיל חומצה אזלאית, אשר מטפל גם בפצעים וגם בפיגמנטציה שנוצרה במקום הדלקת. בקרב אנשים בעלי עור שחום הפיגמנטציה תתרחש בעקבות פעילות עודפת של המונוציטים. לתאים אלה יש נטיית יתר להפרשת מלנין היוצר פיגמנט. לבעלי עור בהיר יש סיכוי נמוך יותר לצלקות ופיגמנטציה של העור, מכיוון שמלכתחילה הם בעלי נטייה נמוכה לפיגמנטציה.

ניתן לטפל בפצעים עם משחת שיניים - לא נכון
לא קיים מחקר המוכיח את יעילות משחת השיניים בייבוש פצעונים. עם זאת, יש מקרים בהם משחת השיניים עוזרת בייבוש הפצעים, אך לא קיימת המלצה לשימוש במשחת שיניים לטיפול בפצעונים. באופן כללי, מומלץ לטפל בבעיית האקנה באופן יום יומי בכל האזור הנגוע ולא באופן נקודתי.

הסתבנות יתר גורמת לאקנה - לא נכון
הסתבנות מוגברת מייבשת את העור ומזיקה לו. קיימים תכשירים מיוחדים למי שסובל מאקנה ומעור שמן, כגון אקניל ווש. תכשירים אלה הם אנטי בקטריאליים ומנרמלים את קצב יצירת התאים שמייצרים את השומן הגורם לפצעונים. טיפול בתכשירים מסוג זה מפחית את השומניות בעור ואת פעילות בלוטות החלב ובכך מקטין את כמות הפצעונים.

שוקולד ומאכלים עתירי שומן גורמים להתפרצות אקנה - לא נכון
לא ניתן להצביע על סוגי מזון הגורמים להחרפת אקנה. ישנם מקרים בהם מאכלים עתירי שומן כגון; שוקולד, פיצוחים או צ'יפס, ישפיעו על התפרצות או התגברות האקנה, אך עבור רוב האוכלוסייה לא קיים קשר. לאלו המדווחים על החרפת אקנה בעקבות אכילת מזון מסוים, מומלץ להימנע ממאכל ספציפי זה.

המחזור החודשי גורם להופעת פצעי בגרות – נכון
כ-75% מהמטופלות מתלוננות על הופעת אקנה סמוך למועד המחזור החודשי. ואכן, שינויים הורמונאליים מחריפים את הופעת האקנה וניתן לראות זאת גם בקרב נשים בהריון.

כאשר "מפוצצים" פצעון יופיע פצעון נוסף באותו המקום – נכון
"פיצוץ" פצעונים בצורה בלתי מבוקרת עלול לגרום לדלקות ובהמשך לצלקות ובעקבות כך לגרום לפיגמנטציה של העור. לכן, מומלץ להימנע מ"פיצוץ" הפצעונים, על מנת למנוע צלקות עתידיות.

קיים קשר בין לחץ וחרדה להופעת הפצעונים – נכון
לחץ וחרדה מחריפים כל מצב קיים בגוף האנושי. אין קשר ישיר בין לחץ לאקנה אך נמצא כי חרדות ומתח נפשי גורמים להחמרת האקנה בעיקר אצל נשים צעירות.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails